Spread the love

Naar aanleiding van onze poll over de keuze tussen wasbare luiers vs wegwerpluiers zijn er wat vragen binnengekomen. Ruim 85% van de stemmers gebruikt de wegwerpluiers en de reacties zijn enorm divers! Hierbij de voor- en nadelen volgens de Consumentenbond. Hoe denken jullie hierover?

De keuze voor de portemonnee
Volgens de Consumentenbond ben je gemiddeld €800,- kwijt aan wasbare luiers over de gehele periode dat je kind luiers nodig heeft. De eerst investering is hierbij hoog en schrikt daardoor snel af, namelijk gemiddeld €400,-.

Wegwerpluiers daarentegen kosten gemiddeld €1.310,- over de gehele periode dat je kind luiers nodig heeft. Dat is toch een flink verschil in het voordeel van de wasbare luiers! Uiteraard is dit een gemiddelde en spelen de keuze voor het merk, aantal verschoonbeurten, de manier van wassen en gebruik wasmiddel mee in de definitieve kosten van beide. Uit de reacties zien we van beide kanten tips voor goedkopere opties terug! Dus bij twijfel is rond neuzen voor een betere prijs zeker de moeite waard.

Gebruiksvriendelijkheid
Hierbij wint overduidelijk de wegwerpluier. Wanneer ze vies zijn kan je ze gewoon weggooien en gemakkelijk een nieuwe omdoen.

Bij de wasbare luier ligt het iets anders maar niet veel moeilijker. In de voorgevormde luier zit een los inlegvelletje waar de ontlasting in achterblijft. Deze kan gewoon weggegooid worden en de rest; de voorgevormde luier, katoenen inlegger en het overbroekje kunnen zo de was in. Deze kunnen ook prima met ander wasgoed mee gewassen worden. Volgens Milieu Centraal verschoon je gemiddeld 5 luiers per dag en zul je in de eerste 2 levensmaanden gemiddeld 1,5 wasje extra moeten draaien per week. Daarna verandert dit naar 1 extra wasbeurt per week. In de reacties van de Smart Mommies lezen we ook over wasbare inlegvelletjes. Toch ontvangen we veel klachten over het lekken bij de wasbare luiers, wat toch absoluut niet de bedoeling mag zijn. De 15% die absoluut voor wasbare luiers kiest herkennen zich daar overigens helemaal niet in en vinden de gebruiksvriendelijkheid alles behalve een obstakel.

Gevolgen voor het milieu
Milieu Centraal geeft aan dat zelfs als het wassen op 60 graden, drogen en de inlegvellen meegerekend worden de wasbare luiers nog steeds beter zijn voor het milieu dan de wegwerpluiers. De uitstoot van broeikasgassen is volgens hen 1,5 keer lager. Wanneer je de droger niet gebruikt is dit zelfs 2,5 keer lager.

Wasbare luiers
Voordelen:

 • Nog voordeliger als je ze hergebruikt voor een tweede kindje
 • Kinderen zijn vaak eerder zindelijk dan de gemiddelde 3 jaar en 2 maanden
 • Beter voor het milieu
 • Goedkoper over de hele periode.

Nadelen:

 • Grote eerste investering
 • Minder makkelijk in gebruik dan wegwerpluiers
 • Meer werk vanwege het wassen
 • Ingewikkelder met kinderdagverblijf en andere oppassers.

Wegwerpluiers
Voordelen:

 • Makkelijk in gebruik
 • Geen grote eerste investering
 • Gemakkelijk met kinderdagverblijf en andere oppassers.

Nadelen:

 • Totale kosten zijn hoger
 • Slechter voor het milieu: Bij gemiddeld 5 luiers per dag heb je 260 kilo afval jaar.

Hebben jullie nog aanvullingen voor deze lijsten? Laat het ons weten en help andere moeders een weloverwogen besluit te maken!


Ga voor het hele onderzoek naar de website van de Consumentenbond.