Spread the love

Natuurlijk, de ochtendmisselijkheid, de pijnlijke borsten en het vaak moeten plassen, daarvan is iedereen wel op de hoogte. Roep vanaf je 25ste 1 keer voor 12:00 dat je een beetje misselijk bent en direct denkt men dat je zwanger bent. Maar er zijn zoveel meer standaard kwaaltjes waar ik in ieder geval absoluut niet op voorbereid was.

Jeuk
Al eerder naar voren gekomen op Smart Mommy, de enorme jeuk! De conditie van je huid veranderd door de hormonen. Het uitrekken van de huid helpt daar natuurlijk niet bij. De jeuk komt vaak voor op de buik, billen, rug en borsten. Lees hier een aantal tips! En pas op; mocht je extreme jeuk hebben op je handpalmen en onder de voeten, contact dan even je verloskundige. Wellicht komt de jeuk dan door een leverprobleem.

Obstipatie
Je darmen gaan wat minder snel werken en de baby in je buik neemt langzaam de ruimte van je darmen over. Met als fijne gevolg: verstopping van je darmen! Geen pretje. Een aantal tips: drink veel water, blijf goed bewegen, eet veel vezelrijke producten en probeer de koffie te laten staan.

Moeheid
Dat je moe bent van de zwangerschap vond ik niet zo gek. Het is ook allemaal zwaarder met zo’n buik. Maar dat ik al zo vroeg zó moe was. Terwijl de baby in mijn buik nog nauwelijks 10cm was, daar was ik niet op voorbereid. Je lichaam is zo hard aan het werk voor de kleine spruit in je buik dat dit veel energie kost. Erg fijn dat dit gebeurt in de periode dat je eigenlijk nog niet naar buiten wil brengen dat je zwanger bent. Probeer toch goed naar je lichaam te luisteren, ga op tijd naar bed, neem voldoende rust. Plan je dagen en weekenden niet te vol en wacht rustig af: de energie komt (vaak) echt weer terug!

Bekken/heupen
Ook de pijn aan de heupen, bekken of rug kan al veel eerder komen dan die enorme dikke buik. Natuurlijk helpt die zware buik niet mee maar de kern van het probleem zit ergens anders. De banden van je gewrichten worden losser en slapper, bindweefsel en spieren worden soepeler. Dit allemaal om te zorgen dat er ruimte is in het geboortekanaal voor de bevalling. De botten kunnen daardoor verschuiven in een verkeerde positie, en dat doet pijn. Gevolg is dat je als een eend waggelt nog voor je een mooie zwangere buik hebt! Zorg bij klachten dat je op tijd naar een fysiotherapeut gaat. Zij kunnen goed zien waar het probleem zit en kunnen de juiste oefeningen meegeven om het op te lossen en tips mee geven voor je dagelijks leven.
Bloedend tandvlees
Ok. Hier had ik echt nog nooit van gehoord. Alle zwangerschapshormonen hebben ook invloed op je tandvlees met als gevolg dat het wat gevoeliger is. Daardoor raakt het eerder geïrriteerd of zelfs ontstoken, met als symptomen: rood, pijnlijk en bloedend. Dagelijks poetsen is daarom in deze 9 maanden extra belangrijk, maar wel graag met een zachte borstel. Extra tip: ga tussen je 4e en 6e maand van je zwangerschap even naar de tandarts en meldt uiteraard je zwangerschap, wel zo fijn die extra controle.

Grote voeten
Dat is even schrikken, je favo gympen passen niet meer! Door de hormonen en de druk van het gewicht op je voeten kunnen je voeten uitzetten. En dat kan zomaar een maat schelen! Het kan even duren, maar het komt weer goed! Niet direct al je schoenen weggeven dus 😉

Afscheiding
Om je vagina te beschermen tegen ziektekiemen en te reinigen maakt je baarmoederhals en wand van de vagina vocht en slijm aan. Dit komt af en toe via de vagina naar buiten: afscheiding. Nou haal het af en toe tijdens de zwangerschap maar weg. Dit kan al snel na de bevruchting optreden en wordt soms ook gezien als de eerste symptomen van de zwangerschap. Dit komt door de verhoogde oestrogeenproductie waardoor er meer bloed naar bekkengebied stroomt wat de slijmvliezen weer activeert. De afscheiding kan tijdens de zwangerschap wat wateriger en dunner zijn dan normaal en je kan er dus veel meer last van hebben dan normaal. Helaas is hier niets tegen te doen.

Heb jij nog meer tips voor andere zwangere vrouwen? Plaats ze hieronder!