Spread the love

Het wordt weer heerlijk lente weer, een goed moment om met je kinderen naar buiten te gaan. Al hebben zij er niet altijd even veel zin in als jij.. Hierbij leuke tips waardoor het wandelen in de buurt of het bos ook voor hen leuk is!

Bosbingo
Klik hier voor de Smart Mommy Bosbingo! Print ‘m uit zo vaak je wil en ga met de kinderen het bos in. Laat ze zoeken naar de plaatjes en wie het eerst een volle kaart heeft: Bingo! Bepaal vooraf een leuk klein cadeautje die ze kunnen winnen.

Speurtocht
Dit heeft uiteraard iets van voorbereiding nodig, maar een speurtocht is altijd een avontuur voor een kind. Zoekend door het bos, park of de buurt naar nieuwe aanwijzingen over de te lopen route met aan het eind natuurlijk een leuke schat.

Spelletjes
Doe onderweg leuke spelletjes. Van wie het eerst een konijnenholletje vindt tot het spelletje “ik ga op vakantie en neem mee…” wat natuurlijk leukste is om “ik ga wandelen en neem mee.. ” van te maken! Eens kijken wie het beste geheugen heeft in de familie!

Verantwoordelijkheid
Voor veel kinderen is wandelen iets saais, zonder doel, uitzicht of leuks. Wat helpt om ze enthousiast te maken is om ze een taak te geven, die natuurlijk kan rouleren tussen de kinderen die mee zijn. Denk hierbij aan voorop lopen bij een smal paadje, de route bepalen, de kaart lezen, handsignalen geven bij situaties (fietsers, dieren, omgevallen boom etc). Laat ze lekker de leiding nemen.
Foto’s
Buiten dat het leuk is om foto’s van jullie mooie wandeling te hebben is het ook een leuke manier om de kinderen bezig te houden. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor: je kunt ze zelf een camera geven zodat ze lekker los mogen gaan met plaatjes schieten of ze de taak geven om de mooie plaatjes te vinden. Denkend aan bomen met gekke vormen, de mooiste bloemen, vogels of andere dieren. Reken maar dat de kinderen om zich heen blijven kijken!

Geo caching
Bij Geo caching maak je gebruik van gps op je smartphone om ergens een verstopte schat te vinden. Hier zit een enorme organisatie in en dit spel heeft enorm veel deelnemers. In de schat zit een logboek waar je als vinder je naam in kan schrijven en soms ligt er daadwerkelijk een kleine schat in en kan je er dus ook iets in achterlaten voor de volgende vinder. Via de app van geo caching kan je vinden waar in jouw omgeving zulke caches te vinden zijn. Zeker leuk om met de kinderen te doen!!

Onderzoek
Ga op onderzoek uit! Neem een vergrootglas mee en kijk naar de bladeren, de insecten, en vertel daarover tegen je kinderen. Praat van dik plakband een armband bij je kind en laat ze op die manier de leukste blaadjes mee naar huis nemen.

Picknicken
Wandelen met een einddoel is altijd fijn. Zorg dat er in het midden van de route een leuke plek is om te gaan picknicken. Laat de kinderen ook zeker mee beslissen in wat er aan eten en drinken meegenomen kan worden. Het leukste is natuurlijk wanneer het een plek is waar de kinderen lekker kunnen rondrennen, klimmen en ravotten.

Leen een hond!
Er zijn bedrijven waarbij je je kan inschrijven dat je af en toe een hond kan uitlaten van een ander. Of zijn er dierenasiels die vrijwilligers zoeken voor het wandelen met honden. Zo heb je niet altijd een hond in huis maar kan je er wel af en toe mee wandelen: zeker weten dat kinderen dit leuk vinden!!