Spread the love

Tandenpoetsen en kinderen, dat is geen goede combinatie. Hoe kun je er toch voor zorgen dat die kleine melktandjes goed gepoetst worden. Zonder drama..?! Het is mogelijk: wij hebben rond gezocht en rondgevraagd en dit zijn de beste (en meest uiteenlopende) tips die we gevonden hebben voor jullie. Aanvullingen zijn altijd welkom!

Tandenkietelen
Doop het tandenpoetsen om tot tandenkietelen. Hoe harder zoon of dochterlief poetst, hoe harder de tanden moeten lachen. Worth a try!

Beloning
Veel ouders werken met een beloningssysteem. Daarvan hebben we een voorbeeld uitgekozen: voor elk “klusje” bij het naar bed gaan mag er een boekje uitgekozen worden die voorgelezen wordt. Wordt er bij één van de klusjes lastig gedaan (zoals het tandenpoetsen) dan valt er een boekje af.

De draak
Vertel aan de kleine dat er een iets in zijn mond zit, bijvoorbeeld een draak. Het beste is natuurlijk om deze draak goed schoon te schrobben en dan kan je langzaam alle tandjes langs. Uiteraard vliegt de draak alle kanten op zodat je bij alle tanden kan. Kinderen lachen zich kapot en tanden zijn schoon! Ideaal.

Afleiden
Probeer je kindje af te leiden tijdens het poetsen. Praat over de dag, wat er komen gaat of wat jullie die dag gedaan hebben. Tussendoor poets je rustig zijn of haar tanden. Benieuwd of de kinderen dit toelaten!

Feestje
Maak een feestje van het tandenpoetsen: kies een speciaal tandenpoetsnummer wat op gezet wordt, laat kinderen hun eigen tandenborstel uitkiezen en.. laat ze jouw tandenpoetsen (met water) wanneer jij die van hen poetst! Hilariteit gegarandeerd :-).Moederdag 2018Kauwen
Probeer al vroeg te beginnen met het laten wennen aan de tandenborstel en de tandpasta. Zodra je kindje oud genoeg is om zelf een tandenborstel vast te houden kan je hem of haar er bijvoorbeeld op laten kauwen, met tandpasta er op. Zo raken ze gewend aan het gevoel en de smaak en worden de tandjes al een beetje schoongemaakt. Hopelijk voorkomt dit problemen wanneer de echte poetsbeurten moeten gebeuren.

Ademcheck
Doe het in stapjes. Als baby en dreumes kan je de kinderen laten kauwen zoals hier voor genoemd. Als drie jarige kun je afspreken dat ze zelf in de avond mogen poetsen en jij het in de ochtend voor ze doet en wanneer ze vier zijn mogen ze het helemaal zelf doen. In de ochtend even de ademcheck doen: ruiken of er genoeg tandpasta gebruikt is en goed genoeg gepoetst is. Zo niet: op school nog een keer poetsen! De kinderen vinden dit echt geen feestje en willen dit uiteraard voorkomen. Gelukkig kan dat maar op een manier: goed poetsen!

Singstar
Zing een liedje tijdens het poetsen van bijvoorbeeld 1 minuut, of de lengte die jij nodig vindt. Aan het einde mogen ze spugen en is het poetsen klaar. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn en dat het poetsen eigenlijk niet zo lang duurt.

Samen poetsen
Ga tegelijk met je kindje poetsen! Op die manier ziet hij of zij hoe het moet en dat moeders dit zelf ook doen. Hopelijk hebben ze dan door dat het niet zo erg of eng is en juist heel normaal is.

Hebben jullie nog meer handige tips? Of leuke verhalen na het uitproberen van deze? Wij zijn benieuwd!!