Spread the love

Je kindje is jarig en de datum voor het feest staat vast, opa’s, oma’s, ooms, tantes en vrienden komen gezellig langs om de kleine te verwennen met een cadeautje. Een angst voor veel ouders is dat het huis daarna weer een stuk voller is met speelgoed waar niet naar om wordt gekeken, cadeaus waar je kind eigenlijk nog te jong of al te oud voor is, of cadeaus waar jij als ouder absoluut niet op zit te wachten (lees: alles wat lawaai maakt of glitters heeft). Hoe proberen jullie dit te voorkomen?

Ik hoor en lees uiteenlopende verhalen en mogelijkheden. Ouders die op de uitnodiging vragen om een bijdrage voor een groot cadeau van te voren over te maken op hun rekening zodat er op de verjaardag zelf één groot cadeau is wat gegeven wordt namens iedereen. Een slim idee, maar het lijkt mij wel wat dwingend naar het bezoek toe. Ik lees überhaupt veel reacties dat het vragen om geld voor een kinderverjaardag niet altijd als positief wordt ervaren. Moet het bezoek niet de vrijheid krijgen zelf een cadeautje mee te nemen wanneer ze dat willen? Daarnaast weet ik niet of een kind door heeft dat een bepaald cadeau groot is (en dus duur) en of hij of zij meer kleine cadeautjes op de dag zelf leuker zal vinden. De spanning van het uitpakken is voor hen toch altijd magisch! Maar dit hangt wellicht ook van de leeftijd af. Aan de andere kant; wanneer een kind op die manier een cadeau krijgt wat hij of zij echt leuk vindt en daar echt van geniet, dat is dit een geweldige oplossing, toch?

Het ouderwetse verlanglijstje werkt natuurlijk ook prima. Zowel online als mondeling wanneer men om ideeën vraagt. Ideaal is om daarop een mix van cadeaus in verschillende prijsklasse te zetten. Zo geef je ideeën aan de personen die liever een kleinigheidje kopen en ideeën voor opa’s en oma’s die graag groots uitpakken met de verjaardag.
Ik lees dat veel ouders het verlanglijstje al mee sturen met de uitnodiging. Hoe pakken jullie dat aan? Mijn gevoel zegt: aangeven wanneer men er om vraagt.

Een veel gehoorde cadeautip naast geld zijn ook bonnen. Bonnen voor uitjes als een pretpark of de bioscoop of naar het kindertheater. Enorm leuk! Die uitjes doet iedereen graag en kosten natuurlijk een hoop. Toch blijf ik het lastig vinden dat een kindje toch graag iets uitpakt en zo’n bon wellicht niet begrijpt, daarom ben ik enorm benieuwd naar jullie meningen hierover!

Positief punt; als je op deze manier een hoop “plastic rommel” uit je huis kan weren waar je kindje echt niet mee speelt zijn dit natuurlijk goede opties en vindt het kind het gebrek aan uitpakken wellicht helemaal geen probleem.

Ik denk dus dat het per kind, leeftijd en situatie anders is en ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen en meningen hoe om te gaan met het krijgen van cadeaus voor je kindje.

Speelgoed algemeen