Spread the love

Wasbare luiers, de eerste gedachten die ik hierover had was: Ah bah, vies! Ik zag mensen (serieus!) met een borstel poep van een hydrofiele luier boenen boven een wastafel. Nee, dat is niet aan mij besteed. Maar gelukkig, niets is minder waar. Toen ik het artikel van de consumentenbond las was ik verbaasd overal alle genoemde voordelen en wilde ik er meer van weten. Zo gezegd zo gedaan, na een lange online zoektocht naar informatie kwam ik de Billenboetiek tegen die mij hebben uitgenodigd om eens haarfijn uit te leggen hoe wasbare luiers precies werken. En die informatie ga ik met jullie delen.

Er zijn binnen de wereld van de wasbare luiers enorm veel mogelijkheden en opties. Wij testen er hier een paar van. De wasbareluier van nu bestaat uit een comfortabel broekje van zachte stof. Deze wordt dichtgedaan met klittenband of knoopjes en de ontlasting wordt opgevangen door een papieren, 100% biologisch afbreekbare, inlegvel. Er bestaan All-In-One luiers, tweedelige luiers en vouwluiers en daarbinnen nog veel varianten, met elk hun voor- en nadelen. Bij wasbareluiers zit in elke luier een absorberend gedeelte en een waterdicht gedeelte. Bij de All-In-One zit dit aan elkaar vast en bij de tweedelige luiers zijn dit dus losse broekjes.

Het tweedelige systeem
Deze luiers werken als volgt: ze bestaan uit een basisbroekje, deze absorbeert de urine, en een overbroekje. In het basisbroekje zit, indien nodig, een extra ‘booster’ voor extra absorptie. In deze luier leg je een inlegvel. Dit vel vangt de ontlasting op en laat de urine door. Wanneer er alleen is geplast zou dit inlegvel mee gewassen kunnen worden met de luiers en zo hergebruikt kunnen worden. Is er ook gepoept, dan vangt dit vel het grootste gedeelte van de ontlasting op en kan het in de vuilnisbak. Er wordt gezegd dat deze ook door het toilet gespoeld kunnen worden maar de site www.nietinhetriool.nl geeft aan dat alleen wc-papier door het toilet gespoeld mag worden. Dus wij doen het persoonlijk niet. Aangezien het basisbroekje vochtig wordt door de urine en we niet willen dat de lieve baby- en kinderkleertjes vies en nat worden bestaat er nog een waterdicht overbroekje. Dit broekje is er in alle soorten, maten, prachtige dessins en van verschillende merken. Dit broekje gaat over de basisluier heen en klaar is kees!
Bij het verschonen gaat de basisluier na elke keer dragen direct in de luieremmer voor de was. De overbroekjes daarentegen kunnen wat vaker gedragen worden voor ze de was in gaan.  (zie de foto hieronder)

De All-In-One luier
Deze zijn er in veel verschillende variaties en veel merken. Ze zijn gemakkelijk in gebruik. Een paar voorbeelden:
Pocketluiers: Dit is een luier waarbij er een ruimte tussen de buiten- en binnenlaag zit (de pocket) waarin je een ‘booster’ plaatst. Deze booster absorbeert de urine. (zie de foto hieronder)

Simplex van het merk Blueberry: hier heeft de luier twee flappen die naar binnen (in de pocket) gevouwen kunnen worden of bovenop gelegd kunnen worden en die loskomen in de wasmachine. Handig is dat er gemakkelijk extra boosters ingelegd kunnen worden indien nodig.
Peenut van het merk Totsbots: bij deze luier klik je de boosters in de luier vast met drukknoopjes. (ook wel Snap-In-One of All-In-Two genoemd)  (zie de foto hieronder)

Easyfit van het merk Totsbots: hierbij heeft de luier één flap die de urine absorbeert en naar binnen gevouwen kan worden. (zie de foto hieronder)
Voor al deze luiers geldt: ook hierbij wordt een inlegvel gebruikt die de urine doorlaat en de ontlasting opvangt.

Daarnaast bestaan er vouwluiers, deze zijn gebaseerd op de ouderwetse hydrofiele doeken met veiligheidsspelden die men vroeger gebruikte als luier. Ook hierbij diverse soorten;
Hydrofiele luiers: daar waar ze voor gemaakt zijn, dat werkt uiteraard nog steeds. Handig om er een extra booster in te plaatsen en in plaats van een veiligheidsspeld ze dicht te maken met luierklemmetjes.
Prefold: Voor het gemak zijn er bij deze luier al meerdere lagen in genaaid. Deze prefold luier kun je vouwen in diverse modellen, passend bij jouw kindje. Vervolgens is er een mogelijkheid om deze in een overbroekje te plaatsen of om de luiers met luierklemmetjes vast te maken.
Strikluiers: katoenen luiers die op verschillende manieren gevouwen kunnen worden. Geadviseerd wordt om hierin een extra booster te plaatsen om de urine op te vangen. Deze luier maak je vast met behulp van linten. Deze vouwluiers kunnen gezien worden als de goedkoopste wasbare luiers

Na gebruik gaan de luiers in het wasnet van de luieremmer, een speciale met klemmetjes om de geur binnen te houden, en wanneer de emmer vol zit kan het wasnetje met luiers erin, in de wasmachine. Verschoon je je baby onderweg? Dan gooi je de luier in een speciale wetbag: een tas die waterdicht is en niet stinkt.

Op deze manier hoef je je handen dus echt niet vuiler te maken dan je anders met wegwerpluiers zou doen! Hoe dit ons bevalt lees je snel in een volgende blog!