Spread the love

Ja! Zomervakantie! Hebben jullie de vakantie al geboekt? Wordt het binnenland of buitenland, wordt het zon of avontuur, vliegen of met de auto? Voor veel ouders is vliegen met kinderen een enorme drempel en durven dat niet aan. We zijn allemaal bang voor de geïrriteerde blikken van onze medepassagiers. Gaan jullie vliegen deze zomer? Dan zijn deze tips zeker handig om te lezen. 

Lezen
Voorlezen en zelf lezen; een goede besteding van de tijd. Neem de favoriete boekjes mee voor de kleine. Zijn ze nog te klein of ben je zelf een beetje uitgelezen: een leuk zoek boek a la Waar is Wally is ook vaak een succes!

Uitpakken
Jongen kinderen houden van cadeautjes en van uitpakken! Koop daarom een aantal kleine speeltjes en pak ze leuk in. Zo zijn ze én even zoet met het uitpakken en daarna met het spelen. Gelieve geen speeltjes die rollen of die zo bijzonder zijn dat het een drama wordt als ze kwijtraken.

Doktertje spelen
Neem een kindvriendelijke Ehbo kit mee en een pop en laat ze los gaan met het plakken van pleisters, het verband en alle mogelijke breuken die de pop kan hebben. Succes gegarandeerd.

Filmpjes kijken
Kijk! Iets waar je zo sowieso even mee zoet houdt: films kijken! Aangezien je zomaar de pech kan hebben dat het entertainment systeem in het vliegtuig niet werkt is het aan te raden toch zelf een tablet, telefoon of laptop mee te nemen met daarop hun favoriete filmpjes. Neem ook zelf oordopjes mee, getest en wel, zodat ook dat niet mis kan gaan. Extra tip: zorg dat je extra batterijen of opladers mee hebt!

Autozitjes
Heb je een fijn autozitje, waar de kinderen aan gewend zijn? Neem mee! Kinderen zijn in het autozitje gewend om te moeten blijven zitten. Dat scheelt een hoop discussie in het vliegtuig zelf over het feit dat ze moeten blijven zitten.
Slapen
Neem hun favoriete pyjama en knuffel mee zodat ze zo gemakkelijk mogelijk kunnen slapen. Als ouder ben je blij met die paar momenten van rust! Misschien een dekentje of kussen zodat jouw schouder of arm niet steeds daarvoor wordt gebruikt en jij niet meer durft te bewegen. In het vliegtuig is het vaak kouder, dus een dekentje en extra warme kleren is zeker geen overbodige luxe.

Tekenen en kleuren
Een goed kleurboek met stiften en potloden is natuurlijk altijd een succes! Je kan ook zelf kleurplaten uitprinten. Neem dan even plakband mee zodat het blijft liggen op het vliegtuigtafeltje. Ook stickers of een magnetisch tekenbord zijn vaak een succes!

Wandelingetjes
Probeer elk uur even met je kind het vliegtuig door te lopen. Buiten dat het voor jezelf goed is om even de benen te strekken is het voor de kleine ook fijn om even niet te hoeven zitten. Ze krijgen aandacht van andere reizigers en zijn weer even afgeleid van wat ze allemaal niet mogen.

Betrekken bij het vliegen
Het is voor een kindje fijn om te weten wat er allemaal gebeurt. Betrek ze daarom bij de reis en bereid ze op die manier voor. Vertel bij elke nieuwe stap wat er gebeurt en waarom. Dat er nu gewacht wordt bij het boarden, dat de koffers het vliegtuig in gaan, het opstijgen en landen. Etcetera. Dit kan natuurlijk ook al in de dagen voorafgaand aan de reis, maak ze nieuwsgierig!

Oren
Baby’s kunnen nog niet zelf hun oren klaren tijdens het opstijgen en landen. Daar moet je ze bij helpen. Probeer ze daarom tijdens het landen en opstijgen te voeden zodat ze automatisch slikken. Voor oudere kinderen werkt het kauwen of een snoepje ook.

Neem daarnaast genoeg te eten mee, extra kleren, luiers en water. Wanneer kinderen geïrriteerd zijn komt het vaak door moeheid, verveling of honger. Probeer die drie dingen steeds te voorkomen.

Heb jij nog goede aanvullingen? Alle tips zijn welkom!