Spread the love

We gebruiken inmiddels ruim 7 weken de wasbare luiers. De vraag die ons vaak gesteld wordt is hoe dit ons bevalt. In een eerdere blog heb ik uitgelegd hoe de wasbare luiers precies werken en welke verschillende soorten er zijn. Wij hebben het tweedelige systeem in huis (de basisbroekjes en de overbroekjes), de pocketluier (1 luier waarin je een booster plaatst) de Snap In One luier (waar de booster in de luier wordt vast gemaakt met drukknoopjes) en de easyfit (de luier met de flap die naar binnen gevouwen wordt).

We maken het meest gebruik van het tweedelige systeem. Ondanks dat de andere systemen als gemakkelijker worden gezien hebben we de beste ervaringen met het tweedelige systeem. Ja, het is een handeling extra in vergelijking met wegwerp luiers maar eigenlijk zien wij helemaal geen minpunten bij het gebruik van deze luiers. Oja, eentje misschien: de billen van Bram worden een stukje dikker met als gevolg dat niet alle broekjes even fijn passen. Ofwel: een maatje groter.

De andere luiers gebruiken we minder vaak. Deze moeten ook iets sneller verschoond worden. Dat hebben we tot nu toe 1 keer goed gemerkt: Bram sliep rustig door en ineens merkte we dat z’n broekje nat was: lekkage! Oeps: bij het tweedelige systeem is het geen probleem als we soms de tijd vergeten maar bij deze luiers is de kans op lekkage na 5 uur (schaam!) dus iets groter ;-). Wij moeten dus beter op de tijd letten! Het is voor ons ook nog even uitkienen wat kan bij deze luiers, want wanneer een baby veel plast is het gemakkelijk om gewoon een extra booster in de luier te doen.
Nog een verschil tussen de All-In-One luiers is dat deze een stuk dunner zijn, dus hier passen de broekjes wel weer goed over heen. Veel gehoord is daarom dat het tweedelige systeem voor ’s nachts gebruikt wordt en deze All-In-One systemen voor overdag.

Iets anders wat ons opviel, vaak zien wij ouders aan de luier ruiken om te checken of er een poepluier is. Of horen we ze zeggen dat ze het ruiken en daardoor de luier gaan verschonen. Bij het tweedelige systeem komt de geur van de ontlasting nauwelijks naar buiten! Wij kunnen zelden ruiken of Bram ontlasting in z’n luier heeft en komen daar eigelijk pas achter wanneer we gaan verschonen. Wij verschonen daarom wanneer Bram van zich laat horen. Gebeurt dat niet, dan houden we gewoon de tijd in de gaten en zorgen we dat hij in ieder geval elke 3 tot 4 uur een schone luier krijgt, vaak ook rondom een voeding.

Bij het verschonen maken wij het liefst gebruik van de wasbare billendoekjes die de Billenboetiek speciaal voor hen laat maken. Deze bestaan uit twee lagen: öko-tex badstof/tricot en de andere zijde is van wisselend materiaal. Dat kan variëren van tweedehands T-shirts tot afgekeurde marktstoffen. Samen met de Billenboetiek billenspray worden de billetjes weer blinkend schoon. Voor het grove poetswerk maken we overigens gebruik van parfumvrije billendoekjes.

Al met al zijn wij tot nu toe enorm tevreden over de wasbare luiers! En dan vooral het tweedelige systeem. Een leuke extra zijn natuurlijk alle leuke en vrolijke printjes op de overbroekjes! We hebben nog geen rode, beschadigde billetjes gezien, nog geen last van spuitluiers gehad, nog geen kleding gehad die vies is geworden door de ontlasting en wel al een hoop afval van wegwerp luiers bespaard. Bijzonder vind ik ook de waarschuwingen vooraf: haal flink wat rompertjes in huis want door de spuitluiers zou je de kleding soms meerdere keren per dag moeten verschonen. Dit hebben wij nog nooit meegemaakt in deze 7 weken. Wellicht komt het nog. Maar voor nu liggen de standaard witte rompertjes die ik extra had gekocht ongebruikt in de kast en kan Bram zijn kleding makkelijk vaker en langer dan 1 dag aan.

Over het wassen, dat doen wij op 60 graden. Er wordt gezegd dat dit ook op een lagere temperatuur kan maar persoonlijk voelen wij ons daar (nog) niet prettig bij. Maar dit gaan we zeker nog een keer proberen. De ergste ontlasting blijft namelijk achter in het inlegvel wat in de luier ligt. De urine gaat hier doorheen, maar de ontlasting wordt opgevangen en die gooien we met het inlegvel in de vuilnisbak.

Wassen doen we om de twee dagen en drogen gaat nu gemakkelijk buiten in de zon. Direct na het verschonen gooien we de vieze luiers en billendoekjes in het wasnet in de luieremmer. Dat wasnet gooien we geheel in de wasmachine. Het is dus niet nodig om je handen vuil te maken! We doen eerst een kort spoelprogramma met alleen de luierwas en daarna een volledig programma op 60 graden waarbij we ook andere was toevoegen.

Hebben jullie meer vragen over onze ervaringen? Stel ze dan gerust via onze Facebook pagina!