Spread the love

Ja leuk, die wasbare luiers, maar hoe werkt dat onderweg of bij anderen?

Na een paar weken hebben we ook dát inmiddels ondervonden. Bram ging naar opa & oma en wij hebben een etentje gehad en zijn samen een avondje naar de bioscoop geweest. Dat vond ik best spannend. Sowieso het achterlaten van Bram maar ook omdat de opa’s en oma’s natuurlijk niet bekend zijn met de wasbare luiers. De eerste keren nam ik dan ook luiers mee alsof ik een weekend weg ging. Thuis is het natuurlijk veilig, alles bij de hand en als er iets lekt of niet goed gaat dan maakt het niet veel uit. Ondanks dat we thuis nog geen lekkages mee hadden gemaakt dacht ik toch “zul je net zien..”.

Ofwel, met de hutkoffer vol op naar opa en oma. Dat ging gelukkig prima! Voor het gemak maak ik onderweg gebruik van wegwerp billendoekjes. Verder zorgen we voor voldoende basisluiers, overbroekjes en inlegvellen en nemen we uiteraard de wetbag mee. Een luiertas waar geen geurtjes doorheen komen en die ook nog eens waterdicht is. Ideaal dus voor de wasbare luiers. Thuis gaan ze zo de machine in. Op die manier hoef ik niet bij iemand anders om een plastic zakje te vragen of een inlegvel met ontlasting in de prullenbak te gooien. Dat doe ik thuis wel. Nog makkelijker is om de All-In-One luiers te gebruiken onderweg of bij anderen. Maar zoals te lezen was in de blog over onze ervaringen zijn wij vooral fan van dit tweedelige systeem. Vandaar dat wij eigelijk vooral die luiers gebruiken en meenemen.

Op de diverse Facebookpagina’s over wasbare luiers was ik al gewaarschuwd met grappige foto’s over hoe het omdoen van wasbare luiers door anderen wel eens mis kan gaan. Oppasoma’s of -opa’s die het overbroekje vergeten (natte boel!), een inlegvel vergeten (lastiger schoonmaken), het basisbroekje over het overbroekje doen in plaats van andersom, etcetera. Hilarische verhalen om te lezen maar dit zie ik liever niet bij mijn eigen kindje ?. Maar, enorm handig, de Billenboetiek leverde bij onze bestelling een hele handige handleiding. Één hele uitgebreide waarin alle, bij hen aan te kopen, luiers uitgebreid uitgelegd staan, inclusief wasadvies. Daarnaast een korte, geplastificeerde, handleiding voor het aantrekken van de wasbare luiers. Ideaal! Deze zit dus standaard in de luiertas voor wanneer de opa’s en oma’s even oppassen. Dat helpt enorm! Want eerlijk is eerlijk: je moet het even snappen en gedaan hebben voor je zomaar de wasbare luier verschoond. Maar ook de opa’s en oma’s zijn inmiddels experts. Gelukkig stonden ze er ook voor open om deze luiers te gebruiken wanneer Bram bij hen is. We hebben het een paar keer voor gedaan en uitgelegd waar ze op moesten letten en met de handleiding er naast ging het ze prima af. “Het is hartstikke makkelijk!” aldus oma ;-).
Vanaf september gaat Bram één dag in de week naar de opvang. Afgelopen week hadden we daar een kennismaking-gesprek. Heel voorzichtig heb ik toen gevraagd of ze het ok vinden om op die ene dag voor Bram ook met wasbare luiers te werken. Dat was helemaal ok, zo ontzettend fijn! Ze vonden het leuk om weer eens wat nieuws en anders te hebben en hadden het kunstje ook direct door toen ik de handleiding even liet zien. Ideaal!

Als tip vanuit de Billenboetiek kreeg ik nog het volgende mee: vind je het toch spannend om wasbare luiers te gebruiken onderweg, ga je op vakantie en is er geen wasmachine of wil de oppasser of kinderopvang geen wasbare luiers gebruiken, gebruik dan een overbroekje voor óver de wegwerp luier heen. Dit kan de redding zijn tegen de welbekende spuitluiers die bij wegwerp luiers wat vaker voorkomen.